Alain-Fournier: De grote Meaulnes/ Het grote avontuur (werkbladen Dilbeek/Pepingen)

grote-meaulnes
Biografie:

1886: geboorte van Henri-Alban Fournier in klein dorp nabij Bourges als kind van onderwijzers
1889: geboorte van Isabelle Fournier. In 1928 publiceert zij ‘Images d’Alain-Fournier’
1891: verhuis naar Epineuil-le-Fleuriel, een klein dorp in het departement Cher (is Saint-Agathe in Le grand Meaulnes)
1898: start aan het Lycée Voltaire in Parijs. “J’ai détesté Paris d’une haine de paysan”.
1901: start aan het lyceum in Brest waar hij het toelatingsexamen tot de zeevaartschool voorbereidt.
1903: start aan het lyceum in Bourges (dat nu zijn naam draagt) en waar hij het baccalauréat in de wijsbegeerte haalt.
1905: intern in het lyceum Lakanel in Parijs, waar hij het toelatingsexamen moest voorbereiden tot de Ecole Normamale Supérieur. Daar leert hij Jacques Rivière kennen met wie hij een uitgebreide correspondentie onderhoudt, en , op 1 juni, Yvonne de Q(uiévrecourt) , op wie hij smoorverliefd wordt, maar die hem na enkele ontmoetingen al zegt: “Nous sommes deux enfants, nous avons fait une folie”.
1907: Hij neemt de artiestennaam Alain-Fournier aan voor een artikel ‘Le corps de la femme’ dat in La Grande Revue verschijnt. Henri Fournier was op dat moment de naam van een beroemde autocoureur.
1907-1909: na twee jaar verneemt hij dat Yvonne de Q ondertussen getrouwd is. Alain-Fournier slaagt niet in zijn laatste examens. Uiteindelijk begint hij aan zijn legerdienst. Crisisjaar.
1909: huwelijk Isabelle Fournier en Jacques Rivière
1910: begint bij het dagblad Paris-Journal te werken. Alain-Fournier start een relatie met Jeanne B(runeau). In dat jaar begint hij ook aan zijn grote roman ‘Le grand Meaulnes’
1912: Hij verlaat de redactie van Paris-Journal en wordt privé-secretaris van Claude Casimir-Perrier, de zoon van de Franse president 1894-1895, en die gescheiden van tafel en bed leeft met de beroemde actrice ‘Madame Simone’ oftewel Pauline Benda. Alain-Fournier begint een passionele relatie met haar.
1913: Zijn boek ‘Le Grand Meaulnes’ verschijnt, eerst in de Nouvelle Revue Française, later in boekvorm. Hij wint net niet de Prix Goncourt.
1914: Alain-Fournier begint aan een nieuwe roman, nl. ‘Colombe Blanchet’, die hij helaas niet zal afmaken. Hij sterft in de oorlog op 22 september, Hij was toen nog geen 28 jaar

Situering in tijd en ruimte

Het boek ‘Le Grand Meaulnes’ is geschreven in de periode 1910-1913 en kwam in 1913 uit.

Geestelijk klimaat in Frankrijk: reactie op het positivisme van de jaren 80 in de vorm van het symbolisme, de impressionisten, …

In 1913 wordt ook het eerste deel van de cyclus ‘A la recherche du temps perdu’ uitgegeven. (cfr. Deel 2 hoofdstuk 9 in Le Grand Meaulnes ‘A la recherche du sentier perdu’)

Alain-Fournier verwerkt in Le Grand Meaulnes zijn herinneringen in van zijn vriendschap met Augustin Meaulnes. De ik-figuur is dan 15, Augustin 17. In het verhaal woonde de familie al 10 jaar in het schoolhuis/gemeentehuis, wat dus niet helemaal met de reële data klopt. Zie biografie.

Ook de geografische gegevens in Le Grand Meaulnes kloppen niet helemaal met de werkelijkheid. Saint-Agathe is wel duidelijk geïnspireerd op Epineuil-le-Fleuriel, waar je nu het schoolhuis/gemeentehuis waar de familie Fournier woonde/werkte, kan bezoeken. Zie http://grand-meaulnes.fr

Maison école du grand meaulnes

Abbaye de Loroy, het verloren landgoed, Les Sablonnières

Belangrijkste personages
gaasbeek-6
François Seurel (zoon van meneer Seurel en Millie)
Augustin Meaulnes // Yvonne de Galais (= Yvonne de Quiévrecourt)
Frantz de Galais // Valentine (=Jeanne B)

Enkele citaten van Alain-Fournier

“Je ne suis peut-être pas tout à fait un être réel”

“Nous ne séparons pas la vie d’avec l’art.”

Il faut vivre. J’aimerais qu’il y eût, dans mes livres, un livre ou un chapiutre intitulé: La Fin de la jeunesse”.

“Maar hoe kan een man die eens een glimp van het paradijs heeft opgevangen zich vervolgens aan het leven van ja en alleman aanpassen.”

Enkele vragen

1.Hoe vind je de beginzin ‘Hij kwam bij ons op een novemberzondag 189…’Waarom geeft hij geen exact jaartal op?
2.Beschrijf het (school-)leven ten tijde van Alain-Fournier.
3.De plot van het boek is hoofdzakelijk gebaseerd op toeval. Daar vloeien een aantal interessante ontmoetingen, vriendschappen en romances uit voort. Welke?
4.Beschrijf de vriendschap tussen François Seurel en Augustin Meaulnes.
5.Wie is volgens jou het hoofdpersonage? Waarom?
6.Het boek is opgebouwd uit drie delen. Welke?
7.Het landschap speelt in dit boek een belangrijke rol. Beschrijf ‘het landschap van zijn jeugd’.
8.De titel die Alain-Fournier aanvankelijk voor ogen had, was ‘Le pays sans nom’. Waar staat dat naamloze land eigenlijk voor?
9.Belangrijke thema’s in het boek zijn: volwassenwording, mystiek, verhouding droom en werkelijkheid, vriendschap, liefde, … Welk thema verwacht je dat Gerolf Van de Perre het diepst uitgewerkt heeft? Waarom?

Bronnen

Jan Vandamme, Alain Fournier, in de reeks Ontmoetingen, Desclée De Brouwer, 1960
Alain-Fournier, Le Grand Meaulnes, édition dirigée par Bernard Stéphan, Bleu Autour, 2013
Alain-Fournier, De Grote Meaulnes, Prometheus, zevende druk 2016

Bijkomende bron: gekregen van Gerolf Van de Perre zelf en mijn collega Tim Vanhoutte van de bib van Beersel: Julian Barnes, Grand Meaulnes wanderer Hier kan je de tekst integraal op lezen.

bronnen:

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie